Økologiregnskab

Virksomheder der har økologisk produktion, skal føre et regnskab som opgør mængderne af de råvarer, som indgår i produktionen og de færdigvarer, der er et resultat af produktionen. Økologiregnskabet er således et balanceregnskab, som skal vise balancen mellem input (råvarer) og output (færdigvarer).

Formålet med regnskabet er bl.a. at sikre at der ikke kommer flere økologiske færdigvarer ud af produktionen end der kommer økologiske råvarer ind. Det er således for at dokumentere at der ikke forekommer snyd. Kontrolmyndigheden fører kontrol af økologiregnskabet samt krydskontrol med virksomhedens regnskabsdata og dokumenter i forbindelse med stikprøver af leverancer.

Overvejer du at begynde med økologi?

Tjek vores kæmpeguide til at komme godt i gang med handel og produktion af økologiske fødevarer. 

Økologiregnskabet skal altid være ajourført, dvs. at indkøb, salg og produktion af fødevarer skal registreres løbende. Selve balanceopgørelsen skal være tilgængelig for den seneste periode inden udløb af den efterfølgende periode. Det er den enkelte virksomhed, som fastlægger opgørelsesperioden for økologiregnskabet, som kan være mellem 1 måned og 6 måneder.

Nordisk Tangs økologiregnskab laver næsten sig selv i tracezilla. Se hvordan i videoen her.

Fødevarestyrelsen har lavet en vejledning til hvordan økologiregnskabet kan opgøres, som findes under afsnit 6.3.11 i vejledningen.

tracezilla er et ERP-system, som understøtter blandt andet fødevarevirksomheders lager- og ordrestyring. Når du bruger tracezilla, kan du med et enkelt klik genere en input-output rapport, som er dit økologiregnskab. Du kan finde vejledningen til at lave økologiregnskab i tracezilla her. Læs mere om Økologiregnskab i tracezilla.

Få vores nyhedsbrev

Få de seneste nyheder fra tracezilla direkte i din indbakke!