Hjem Få hjælp Gå til app
Skift sprog: English

Økologiregnskab i tracezilla

tracezilla understøtter fødevarevirksomheder i at føre økologiregnskab. Læs om økologiregnskab her.

Sådan føres økologiregnskabet

tracezilla gør det enklere at føre økologiregnskab for fødevarevirksomheder, der håndterer og markedsfører økologiske fødevarer. For at lave økologiregnskabet, kan du bruge følgende funktioner i tracezilla:

  • Lageroptælling. Du kan læse om, hvordan du laver lageroptælling i tracezilla her.
  • Input-output regnskab. Du kan læse om, hvordan en input-output rapport genereres i tracezilla her.

Ifølge økologibekendtgørelsen skal virksomheder kunne dokumentere en balance mellem indgående og udgående varer. Dette gøres i tracezilla ved hjælp af det ovennævnte input-output regnskab. Input-output regnskabet beregnes på baggrund af en optælling af den fysiske lagerbeholdning. Når mængderne af dine varer er justeret efter lageroptællingen, vil eventuelle afvigelser fremgå af input-output regnskabet.

Begrundelse for større afvigelser

I virksomhedens økologirapport skal der fastsættes en værdi for, hvad  virksomheden betragter som en markant difference mellem indgående og udgående varer. Denne værdi i procent begrundes i en beskrivelse af regnskabsproceduren for økologiregnskabet. Fødevarestyrelsen foreslår, at en markant difference kan fastsættes til 5%. Ved differencer over 5% i input-output rapporten skal du redegøre for, hvad der kunne være en sandsynlig årsag til, at der er en uoverensstemmelse mellem de registrerede indgående og udgående varer. Du skal også beskrive, hvordan du vil forsøge at nedbringe differencen i den kommende opgørelsesperiode.

Lageroptællingen, input-output regnskabet og eventuelle begrundelser for større afvigelser udgør tilsammen økologiregnskabet.

Relevante dokumenter i forbindelse med økologikontrol

Økologikontrollen udføres som en del af den almindelige fødevarekontrol som foretages af Fødevarestyrelsen. Når Fødevarestyrelsen kommer på besøg er det især relevant at have følgende dokumenter ved hånden foruden virksomhedens dokumenter angående egenkontrol og risikoanalyse:

Derudover kan Fødevarestyrelsen under økologikontrollen foretage en såkaldt krydskontrol, hvor de spørger ind til tilfældige leverancer og dokumenter vedrørende leverancerne. Det kan derfor være en fordel at disse dokumenter også er lette at tilgå under kontrolbesøget.

 

×

Tilmeld dig nyhedsbrev

Få de nyeste vejledninger i din indbakke.

Vejledninger

Kom godt i gang

Ofte oplevede problemer

Import og eksport af data

Integrationer

Stamdata

Opsætning

Ordrestyring

Lagerstyring

Finansiel

Rapporter

Øvrige