Hjem Få hjælp Blog Gå til app
Skift sprog: English

Opsætning af måleenheder for varearter

Du kan i følgende vejledning læse mere om, hvordan du kan opsætte målenhederne for dine varearter korrekt, så opsætningen er tilpasset virksomhedens håndtering af varearten. Du kan læse mere om den generelle opsætning af varearter her. Du kan også læse mere om, hvad en vareart er.

Det er vigtigt at varearterne sættes op korrekt fra starten af, før varearterne indgår i ordrer. Hvis vareartens opsætning ændres efterfølgende, vil det påvirke alle tidligere ordre, hvor varearten har indgået i. Dette kan være uhensigtsmæssigt. Se eksemplet nedenfor.

Eksempel:

En vareart er sat op med kasseenhed kolli og primær måleenhed styk. Måleenheder pr. kolli er 6 styk.

Varearten indgår i en salgsordre, hvor kunden har bestilt 15 kolli á 6 styk, dvs. 90 styk i alt.

Opsætningen for varearten ændres. Kasseenheden er stadig kolli og måleenheden er stadig styk. Måleenheder pr. kolli ændres fra 6 styk til 8 styk.

Nu vil salgsordren, og alle andre ordrer som varearten indgår i, ændres. Kunden som havde bestilt i alt 90 styk, vil i stedet få 88 styk, da applikationen vil runde ned til 11 kolli á 8 styk, da 90 styk divideret med 8 styk pr. kolli er 11,25 kolli.

 

Sådan kan du opsætte dine varearters måleenheder

Du kan tilgå dine varearter ved at vælge Lager i topmenuen og klikke på Varearter i dropdown-menuen. Efter du har klikket på Redigér ud for den pågældende vareart eller klikket på Tilføj ny, vil du kunne tilgå fanen Mål og enheder. Det er disse indstillinger denne vejledning tager udgangspunkt i.

Du kan opsætte vareartens måleenheder på mange måder. Nedenfor kan du se nogle af de mest anvendte opsætninger:

Primær måleenhed: styk Kasseenhed: kolli
Du vil primært arbejde med styk, men på dokumenter og varepartilinjer vil varearten både opgøres i kolli og styk. Begge enheder og konverteringen imellem dem vil altså blive vist. Husk at angive, hvor mange styk, der er i én kolli i feltet Standard antal måleenheder pr. kolli.

Hvis du vælger Ja i feltet Fastlås forhold mellem srk og kolli, vil varearten altid angives i de valgte måleenheder og med den valgte konvertering fx 1 kolli á 6 styk. Vælg Nej i dette felt, hvis du fx handler med kolli med varierende antal styk eller kg.

Primær måleenhed: kilogram (kg) Tillad decimaler ned til: g
Du vil primært arbejde med og angive varearten i kilogram. Det er muligt at specificere decimaler ned til gram fx 2,55 kg.

 

Primær måleenhed: Litre (l) Tillad decimaler ned til: ml
Du vil primært arbejde med og angive varearten i liter. Det er muligt at specificere decimaler ned til milliliter fx 1,25 l.
Primær måleenhed: Meter (m) Tillad decimaler ned til: cm
Du vil primært arbejde med og angive varearten i meter. Det er muligt at specificere decimaler ned til centimeter fx 34,85 m.
Primær måleenhed: Gram (g) Tillad decimaler ned til: mg
Du vil primært arbejde med og angive varearten i gram. Det er muligt at specificere decimaler ned til milligram. Varearten kan fx være mælkesyre eller stabilisator.

Pakker og pakkestørrelse

Du kan få behov for at indstille yderligere pakkestørrelser for en vareart foruden kolli á et antal stk eller kg med decimaler ned til g.

Der findes to anvendelsesmuligheder for funktionen Pakker:

1) Du kan bruge funktionen pakkeantal og pakkestørrelse, hvis du indkøber eller sælger en vare i en bestemt pakning. Hvis du fx altid indkøber korn i en sæk af 20 kg, som du under produktion bryder op i varierende antal kg ad gangen. I så fald kan du gennemtvinge en pakkestørrelse på indgående ordrer.

Du kan se et eksempel her:
Varearten er sat op med primær målenhed kg og med decimaler tilladt til g.
Under fanen Øvrige sættes pakkestørrelsen op med en sæk á 20 kg for indgående ordrer og varen vil derfor kun kunne bestilles i sække á 20 kg.

 

2) I tilfælde af at din virksomhed modtager en vare og videresælger den i samme pakkestørrelse, men som varierer på tværs af varepartier, kan du fastlåse en pakkestørrelse. Eksempelvis hvis du køber korn i en sæk af 10 kg én gang og sælger kornet i samme sækkestørrelse, og næste gang køber korn i en sæk af 12 kg og sælger kornet i samme sækkestørrelse.

Du kan se et eksempel her:
Varearten er sat op med primær målenhed kg og med decimaler tilladt til g.
Under fanen Øvrige sættes pakkestørrelsen op med en gennemsnitlig pakkestørrelse á 10 kg, men det er muligt at ændre dette tal ved indkøbet til fx 12 kg. Således vil det kun være muligt at sælge dette vareparti igen i sække á 12 kg.

×

Tilmeld dig nyhedsbrev

Få de nyeste vejledninger i din indbakke.

Vejledninger

Kom godt i gang

Ofte oplevede problemer

Import og eksport af data

Integrationer

Stamdata

Opsætning

Ordrestyring

Lagerstyring

Finansiel

Rapporter

Øvrige