Hjem Få hjælp Blog Gå til app
Skift sprog: English

Servicelinjer

Servicelinjer er ydelser, der skal fremgå af en salgs- eller indkøbsordre, udover de fysiske varer, som købes eller sælges. En service har et nummer og et navn ligesom en vare har et varenummer og et varenavn, men resulterer ikke i et lagertræk.

Servicelinjerne kan fx være fragt, arbejdsløn, told, kommission, rabat, overhead, pakning, skatter eller distribution, som kunden skal faktureres, eller som du selv er blevet faktureret.

Du kan også tilføje rabat som en servicelinje. Beløbet på servicelinjen indgår i beregningen af varepartiernes kostpris på indgående ordrer.

Alt efter dine behov, kan servicelinjer tilføjes på én af de to følgende måder:

 1.  Opret en servicelinje manuelt. Denne metode kan anvendes, hvis det drejer sig om serviceydelse, der hurtigt skal tilføjes, og  ikke skal gentages. Fx en engangs-rabat på en salgsordre.
 2. Opret en foruddefineret service. Denne metode kan anvendes, hvis der er tale om en tilbagevendende service. Fx pant, fragt, told, skat, osv. Disse services kan desuden tilføjes automatisk til ordrer via en automatisk servicelinje.

Opret servicelinje manuelt

 1. For at oprette en servicelinje skal du gå ind på din indkøbsordre eller salgsordre. Vælg Salg/Indkøb i topmenuen og klik på Ordrer. Du kan bruge søgefiltrene i venstre side til at finde din ordre.
 2. Vælg fanen Servicelinjer nederst i ordrebilledet, og klik på knappen Opret servicelinje.
 3. Udfyld linjeteksten. Dette er en selvvalgt tekst, der passer til ydelsen.
 4. Hvis servicelinjen skal tilknyttes en specifik vareart på ordren, vælger du varearten i feltet Vareart på ordre. Det forudsætter, at du har tilføjet varepartilinjer til din ordre.
 5. Vælg hvilken kategori servicen ligger indenfor fra listen.

   
 6. Det er også muligt at tilføje et tag. Læs om tags.
   
 7. Prisen kan oprettes på baggrund af 3 forskellige beregningsmetoder:

  Pr. enhed. Kan eksempelvis benyttes, hvis der skal tilknyttes en ydelse udfra antal af en vareart, fx pant. Når Pr. enhed vælges, skal der efterfølgende indtastes enhed, antal og enhedspris.


  Fast pris. Fx transport. Når Fast pris vælges, skal der efterfølgende indtastes pris.

  Procent. Kan benyttes, hvis der fx gives rabat på enten enkelte varearter, eller på hele ordren. Når Procent vølges, skal der efterfølgende indtastes en procentsats. Husk negativt fortegn ved rabat!

 8. Klik på Gem for at oprette servicelinjen.

Opret foruddefineret servicelinje

Du kan oprette en foruddefineret service til både indkøbs- og salgsordre. Denne metode kan anvendes, hvis der er tale om en tilbagevendende service, fx pant, fragt, told, skat, osv. Ved at tilføje en foruddefineret servicelinje til en ordre, vil informationerne i linjen udfyldes automatisk. Disse services kan desuden efterfølgende tilføjes automatisk til ordrer via en automatisk servicelinje.

Når en service oprettes, vil den automatisk tilføjes i e-conomic i den varegruppe som er valgt som standard i integrationen, men det er muligt at ændre såfremt der er oprettet en service. Hvis ikke der er oprettet en service, vil beløbet blive bogført i henhold til den valgte standard varegruppe og beløbet vil stå under SL (for Service Linje).

For at oprette en foruddefineret service, skal du gøre følgende:

 1. Klik på enten Indkøb eller Salg i topmenuen, og vælg Services.
 2. Klik på + Tilføj ny i øverste højre hjørne.
 3. Indtast navnet på den ny service i første linje i vinduet.
 4. Indtast en ønsket referencekode.
  Obs! Referencekoden må kun indeholde tal og bogstaver!
 5. Indtast en ønsket linjetekst. Denne vil vises på fakturaen.
 6. Indtast EAN. Dette anvendes ved EDI-ordre, hvis servicen, der oprettes, fx er pant.
 7. Hvis servicen skal være aktiv fra oprettelsesdatoen, skal Er denne service aktiv? lades være på Ja. Hvis servicen har været i brug, kan den ikke slettes, men kan derimod inaktiveres, ved at klikke Nej.
 8. Vælg en Kategori i dropdown-menuen, der passer til servicen.
 9. Vælg beregningsmetode. Prisen kan oprettes på baggrund af 3 forskellige beregningsmetoder:

  Pr. enhed. Kan eksempelvis benyttes, hvis der skal tilknyttes en ydelse udfra antal af en vareart, fx pant. Når Pr. enhed vælges, skal der efterfølgende indtastes enhed og enhedspris.


  Fast pris. Fx transport. Når Fast pris vælges, skal der efterfølgende indtastes pris.


  Procent. Kan benyttes, hvis der fx gives rabat på enten enkelte varearter, eller på hele ordren. Når Procent vælges, skal der efterfølgende indtastes en procentsats. Husk negativt fortegn ved rabat!

   
 10. Hvis Pr. enhed eller Fast pris er valgt, har du mulighed for at ændre Valuta.
 11. Tilføj de Tags, der knytter sig til denne service. Du kan oprette et nyt tag, ved at trykke på + til højre i linjen. Du kan læse mere om tags her.

   
 12. Indtast oversættelser af linjeteksten. Denne oversættelse vil automatisk vises på ordredokumenter til partnere, hvis der i partnerens basisinformation er valgt et andet Foretrukket sprog en dansk. Læs mere om partnere her.
 13. Afslut ved at klikke på Gem.

  Den oprettede service kan nu hurtigt tilføjes manuelt til ordrer, eller automatisk tilføjes ordre ved hjælp af automatiske servicelinjer. Læs om automatiske servicelinjer her.
×

Tilmeld dig nyhedsbrev

Få de nyeste vejledninger i din indbakke.

Vejledninger

Kom godt i gang

Ofte oplevede problemer

Import og eksport af data

Integrationer

Stamdata

Opsætning

Ordrestyring

Lagerstyring

Finansiel

Rapporter

Øvrige

Handel